Cart CMS - Free Shopping Cart Solution

Интервю с Даниел Кер за бъдещето на OpenCart

февр. 28, 2013   //   by OpenCart BG   //   Новини около OpenCart  //  No Comments

Даниел КерДаниел Кер – основател и разработчик на OpenCart, наскоро бе интервюиран от Сантош Сети – независим разработчик на теми, разширения и графични елементи. По-долу ви предоставяме превод на това интервю, в което Даниел споделя вижданията си за бъдещето и развитието на все по-популярната и у нас платформата за онлайн магазини.

Сантош: Здравей, Даниел, как си? Благодарим ти, че ни даде това първо свое интервю. Кажи ни, как вървят нещата в живота и работа ти напоследък?

Даниел: Здравей, добре съм и всичко върви прекрасно.

Сантош: Доста неща ми се въртят на ум като въпроси, но ще започна с нещо основно. Моля те, кажи ни кога и какво те накара да замислиш развиването на OpenCart.

Даниел: Омръзна ми чакането на обновяванията от OsCommerce. Тези момчета наистина изтърваха положението. Вместо да обновяват, използвайки коректна рамка за обектно ориентирано програмиране, те просто продължиха да добавят недомислено съставен код върху вече съществуващ такъв.

Сантош: OpenCart (Отворена количка) звучи много просто и привличащо. Твоя идея ли бе или от някой друг?

Даниел: Аз исках да има в името си „open“, заради това, че е с отворен код, по примера на OpenOffice. Обмислих и доста други имена като LiveCart, Oscart. Някой вече беше купил домейна opencart.com и реших, че ако искам да започна проекта, бих могъл да похарча някаква сума, за да се сдобия и с желаното от мен име. Така че продължих с писмата до собственика на домейна, предлагайки му да го купя.

Успях да се сдобия с него за 1000 щ. д. Това беше сериозна сума за мен тогава, тъй като живеех при майка си и нямах работа.

Сантош: Как виждаш OpenCart спрямо другите програми за онлайн търговия в момента?

Даниел: Виждам го като най-доброто на пазара. Другите решения са твърде усложнени като код.

Сантош: Наскоро излезе OpenCart 1.5.5 и доста разработчици изразиха разочарование, казвайки, че е незавършена. Какво би им отговорил?

Даниел: Не е точно така, но и не може всички да са доволни. Исках да пусна нещо ново, понеже минаха 6 месеца от последното обновяване. А причината за голямото забавяне бе, че извърших сериозно обновяване на OpenCart.com: новости в дизайна, в хранилището за разширения, написах и съвсем нова документация за ползване.

Сантош: Много дизайнери и разработчици изкарват хиляди като продават шаблони за OpenCart. Шопика вече ще направи 5000 продажби. Какво мислиш за това?

Даниел: OpenCart просто продължава да се разраства. Мислех си, че вече сме стигнали тавана, но ние все така отбелязваме по 500 продажби повече всеки нов месец. Миналият Ноември спрямо Октомври имахме дори с 1000 повече.

Сантош: Доста се коментира публикацията „До разработчиците… Трябва ни намеса“ във форума. Бихме искали да чуем твоето мнение по темата.

Даниел: Qphoria повдигна въпроса, заради проблемите в съвместимостта на разширения и шаблони, когато разработчиците подменят части от кода на платформата. Възнамерявам да вградя своя vQmod система за следващото обновяване и се надявам, че дизайнерите и разработчиците ще използват нея, вместо да правят промени в системни файлове.

Сантош: Би ли споделил своите виждания и планове за развитието на ОупънКарт?

Даниел: Плановете ми са да продължа да добавям функционалности докато не покрием всяка функционалност, налична или не у конкурентните платформи. Сега добавям възможността администраторите да си създават собствени полета към формите за адрес и регистрация на потребители. Към момента само CsCart притежава подобна функционалност.

Налице са няколко функционалности налични само в OpenCart, например „Партньорската система“. С vQmod системата пък, ще излезем едни гърди пред останалите платформи за е-търговия, позволявайки внасянето на изменения в електронните ни магазини да става много лесно.

Сантош: Твоите мисли накратко по темата HTML5 и CSS3? Имаш ли планове да направите OpenCart дизайна „адаптивен„?

Даниел: Да, това е нещо, което искам да въведа колкото е възможно по-бързо. Дори обмислям да платя на компания, която да създаде такъв дизайн или пък ще използвам конкурса за opencart шаблони, за да избера дизайн, който да използвам.

Сантош: Какви са най-големите предизвикателства пред теб при разработването на OpenCart в момента?

Даниел: Има няколко. Трудно се намират разработчици, които да са на твоето ниво на разбиране. Имам трима разработчика в момента и постоянно се опитвам да ги стимулирам да учат колкото е възможно повече за програмирането.

Когато навремето започнах да правя уебсайтове, работех по тях и през работното си време, и вкъщи – откарвах до след 12. Не че очаквам същото, но когато си добър в нещо, ти се опитваш да научиш всичко за него.

Сантош: Наскоро приключи конкурса за шаблон. Как премина и да очакваме ли нови такива в скоро време?

Даниел: Конкурсът ще бъде ежемесечен. Специално написах от нулата система за провеждането му. Занапред победителите ще се обявяват на база най-многото файсбук гласове.

Сантош: Имаш ли някакви тайни или мечтани проекти, за които би желал да споделиш с нас?

Даниел: Надявам се да стигна до абонаментните решения. Би трябвало, ако вярвам на многобройните си източници на информация в сферата на електронната търговия, че именно там са големите пари.

Единственото, което не съм измислил, е как да вдигна нещо такова, което да е надеждно защитено и все пак да позволява инсталирането на разширения. Magento и PrestaShop предлагат абонаменти решения. Interspire пък затвориха останалото и вече са изцяло само на абонаментен принцип под името Big Commerce.

Сантош: Как виждаш електронната търговия в близките 5 години?

Даниел: Нямам представа. Интернет се променя толкова бързо в момента. Нови технологии се появяват всеки месец. Например, адаптивните шаблони допреди 5 месеца бяха в нищото, а сега вече се налагат като стандарт при дизайна за уебсайтове.

Сантош: Благодарим ти за възможността да вземем това интервю. Искаш ли да кажеш още нещо на почитателите на OpenCart?

Даниел: Благодаря ви за огромната подкрепа!

Макар и кратко, интервюто хвърля известна светлина върху бъдещето на OpenCart. Но може би остават и доста незададени въпроси. Вие какво бихте желали да попитате Даниел?

Comments are closed.